26 Ekim 2014 Pazar

Aşure Günü Ne Zaman 3 Kasım 2014, Aşure Nedir, Aşure Gününün Anlamı

aşure günü
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2014
aşure günü ne zaman, aşure günü nedir, aşure gününün önemi, 3 kasım aşure günü, muharrem ayı, aşure günü neden aşure dağıtılır, aşurenin önemi, aşure gününde ne oldu, muharrem ayının son günü, muharrem orucu, aşure tarifi

Muharrem ayına girdiğimiz şu günlerde muharrem orucu tutulmaya başlandı. Muharrem ayı denilince akla ilk gelen şey ise hiç şüphesiz aşure günüdür. Aşure günü ne zaman diye merak edenler için Aşure günü bilgisini ve Aşure günü ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 2014 Aşure günü...

2014 Aşure Günü Ne Zaman, Aşure Günü Hangi Gün?
Bu sene aşure günü 3 Kasım 2014 Pazartesi gününe denk geliyor.

Aşure Günü Nedir? Aşure Günü Ne Olmuştur? Neden Aşure Dağıtılır?
Hicri yılbaşı olarak bilinen Muharrem ayının onuncu günü Aşure günü olarak bilinir. Muharrem ayı 25 Ekim 2014 Cumartesi gününe denk geliyor. Özellikle alevi vatandaşların Muharrem orucu bu aydadır. Peki muharrem ayında neden oruç tutulur, aşure neden dağıtılır... İşte Muharrem ayının, Aşure gününün önemi...

Aşure Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir.

Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır. Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Bu olaylar saygın hadis kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir. Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.
http://e-blogu.blogspot.com.tr
Alevîlerde, Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır. (kaynak: wikipedia.org)
http://e-blogu.blogspot.com.tr
Aşure Nasıl Yapılır, Aşure Tarifi
Aşure için Malzemeler
  • 500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 200 g kuru kayısı
  • 200 g kuru üzüm
  • 1 su bardağı fındık
  • 3 lt su
  • 2 su bardağı süt
  • 4 su bardağı toz şeker
  • çeyrek çay kaşığı tuz
  • çeyrek çay kaşığı karabiber
  • yarım çay bardağı karanfil suyu
  • 25 g fındık
  • 25 g kuş üzümü
  • 100 g ceviz
  • 1 adet nar
  • Tarçın
Aşure Yapılışı: http://e-blogu.blogspot.com.tr
Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15dk kadar kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15dk daha kaynatın. Tek tek cam kâselere bölüştürün. Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Aşure pişirirken toplamda 3lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 4 su bardağı bizim aile için ideal oldu. Siz az şekerli seviyorsanız, 3 bardak kadar ekleyip tadını kontrol ettikten sonra gerekli gördüğünüz miktarda ilave edebilirsiniz(Kaynak:nefisyemektarifleri.com)

aşure günü ne zaman, neden aşure dağıtılır, 3 kasım aşure günü, bu sene aşure günü ne zaman, 2014 aşure ne zaman dağıtılacak, aşurenin önemi, aşure neden önemlidir,aşure tarifi, aşure orucu, muharem orucu, muharrem orucu, 2014 muharrem orucu aşure günü, aşure günü ne oldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder