10 Temmuz 2013 Çarşamba

Bulgurlu Yeşil Mercimek Çorbası

 
 
 Ramazanda en çok çorba aranıyor sanırım ;)
 
Dün akşam ilk iftarımızı annemlerle birlikte yaptık.
 
İlk gün menüsü;
 
Bulgurlu yeşil mercimek çorbası (fotoğrafı üstte)
 
 
 
 
 
 
 
Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 çay bardağı bulgur
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Sıvıyağ
Tuz
 
 
Hazırlanışı
 
Öncelikle mercimeği ayıklayıp, güzelce yıkıyoruz.
Fotoğraftaki gibi üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyarak bir taşım kaynatıyoruz
ve ocaktan alıyoruz.
 
Tencerenin kapağı kapalı 10-15 dakika dinlensin ve suyunu süzelim.
 
 
Başka bir tencerede (ben düdüklü tencere kullanıyorum)
ince doğranmış soğanı sıvıyağda kavuruyorum.
İçine salçayı ekliyoruz ve biraz kavuruyoruz.
Daha sonra yeşil mercimeği de ekleyerek 1-2 dakika kavurup,
üzerine sıcak su ekliyoruz.
Kaynayınca bulgurunu ve tuzunu ekleyerek düdüklü tencere de 20 dakika pişiriyorum.
Normal tencerede de pişirebilirsiniz.
 
Bulgur yerine çorbalık erişte de ekleyebilirsiniz, o da çok yakışıyor.

 
Afiyet olsun...
 


9 Temmuz 2013 Salı

Çikolata Rüyası

 
 Hayırlı Ramazanlar...
 
 
Malzemeler
 
1 paket margarin (250 gr), oda sıcaklığında
4 su bardağı un
200 gr. pudra şekeri (1 su bardağından 1 parmak fazla)
2 adet yumurta
yarım paket vanilya
 
İçi için
Çokokrem (Ben Nutelle kullandım)
 
Üzeri için
Pudra şekeri
 

Hazırlanışı
 
Pudra şekerini ve yağı krem haline gelene kadar karıştırın.
Bu karışıma yumurtaları ve vanilyayı da ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
Azar azar unu ekleyerek sert olmayan bir hamur yoğuralım.
(Hamur çok yumuşaksa yarım bardak kadar daha un eklenebilir.)
 
 
Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülerek 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. 
Dinlendirdiğiniz hamuru hafif unlanmış tezgah üzerinde yarım parmak kalınlığında açıyoruz
ve çay bardağı ya da kalıp yardımı ile yuvarlak kesiyoruz.
Bir yuvarlağın üzerine çokokrem sürüyoruz ve diğer parçayı üzerine kapatıyoruz.
İnce uçlu bir çatalla hamurun kenarlarına iyice bastırarak çizgiler oluşturun ve
iki parçanın birbirine yapışmasını sağlayın.


Yağlanmamış tepsiye ya da pişirme kağıdına dizerek,

170 derecelik ısıtılmış fırında pişiriyoruz.





Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serpelim.
 
Afiyet olsun.

20 Haziran 2013 Perşembe

Bu kek çıldırmış olmalı!

Aslında herşey çok normal başlamıştı.
İlk defa yapılmıyordu, hatta annemin klasik tarifiydi.
Önce 3 yumurta ve 1,5 su bardağı şeker pürüzsüz olacak şekilde çırpılmıştı.
Herşey oda sıcaklığında muhafaza edilmişti.
Daha sonra 1 su bardağı süt eklendi.
Biraz daha çırpıldı.
1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ eklendi ve olay iyice büyüdü.
Hemen 2,5 su bardağı un ve arkasından 1'er paket kabartma tozu ve vanilya eklendi.
Herşey çok masum görünüyordu.

Kalıp bol margarinle yağlandı.
Hamurdan yarım su bardağı kadar kabın dibinde kalacak şekilde kek kalıbına döküldü.
Kalan hamura 2 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı su eklendi ve karıştırıldı.
Kakaolu karışım hamurun üzerine eklendi
ve 1 kürdan yardımıyla daireler çizilerek hamurla hafif karıştırıldı.
Ne kadar masum duruyor, değil mi?
Sonra 180 derecelik fırına aldık.
Ne olduysa ondan sonra oldu.
Kabardı, kabardı, kabardı...

En sonunda kalıbın sınırlarını aştı.

Üzeri kızarıp, çatlamaya başladı.
Baktık ki, biz bu kek ile baş edemeyeceğiz, yedik...

Su Böreği


Tembel işi su böreği ;)


Malzemeler

1 paket hazır su böreği yufkası
100 gr tereyağ 
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt

İç malzemesi
Peynir
Maydonoz

Haşlamak için
2 yemek kaşığı tuz
Su
Hazırlanışı

Büyük bir tencerede suyu kaynatıyoruz ve kaynadıktan sonra içine tuzumuzu ilave ediyoruz.
Yufkalarımızı bu suda 1-2 dakika haşlıyoruz.
Fazla haşlarsanız dağılıyor. Ocağınızın ısısına ve su miktarına göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Başka bir kaba soğuk su hazırlayalım ve haşlanan yufkayı soğuk su kabına alalım.
Ondan sonra da süzgece...
Süzülen yufkayı tepsiye ya da tavaya alalım.
(1 pakette 4 adet yufka çıkıyor. Tepside yapınca 4'ünü kullanıyorum-aşağıdaki fotoğraflar-.
Tavada yaparsam her tava için 2 yufka kullanıyorum - en üstteki fotoğraf-.)

Yufkaların arasına eritilmiş tereyağ gezdirelim.
Yufkaların arasına iç malzememizi koyuyoruz.
(Tavada yaparsam yumurta ve yoğurdu iç malzeme ile karıştırıp iki yufkanın arasına seriyorum. Tepside olursa yumurta ve yoğurdu 1-2 kaşık tereyağı ile karıştırıp en üstene sürüyorum). 

Tava ve tepsinin zeminine de tereyağ sürüyorum.
Tava da olursa arkalı önlü çevirerek kızartıyorum (Düz kapaklı balık tavasında çok pratik oluyor).
Tepsi de ise 200 derece fırında pişiriyorum.

El açmasının yerini tutmaz ama acil bir misafirim geldiğinde çok pratik oluyor ;) 



Afiyet Olsun...


11 Haziran 2013 Salı

Acıbadem Kurabiye

Kurabiyesi muhteşem lezzetli...
İç malzemesinden bahsetmiyorum bile ;)

Tarif için Filiz Ablaya teşekkürler...

Bu ara fazla yazamadığımın farkındayım ama
Çalışmam gerek...
Oğluma vakit ayırmam gerek...
Ev işlerimi yapmam gerek...
Ders çalışmam gerek...
Eş, dost, akrabalar ile ilgilenmem gerek...
Bloğumu yazmam gerek...

Çok "gerek"li bir dönem yaşıyorum ;)

Kuzey bu aralar "Anne, küçük olmak ne kadar da zormuş, büyük olmak çok eğlenceli" diyor.
Onun küçücük dünyasında büyük olmak nasıl bir şey bilemiyorum.
Acele etme oğlum, her yaşının keyfini doyasıya çıkar, sağlıkla...

Malzemeler
Hamur için (60 adet)
Yarım paket margarin
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İç Malzemesi
1 yumurta akı
1 su bardağı şeker
1 su bardağı fındık (robotta un haline getirilecek)

Hazırlanışı

Hamur malzemeleri ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.
Daha sonra iç malzemelerini birbirine iyice karıştırıyoruz.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde küçük parçalar alıyoruz ve baş parmağınızla hafif ortalarına bastırıyoruz.
Kağıt kek kalıplarına yerleştiriyoruz.
Tarif de ceviz büyüklüğünde 60 adet diyordu ama benim gözüme ceviz küçük göründü ;)
Bu kadar kabaracağını tahmin etmemiştim.
Yaklaşık 45-50 adet kadar çıktı ama 60 da yapılabilirmiş... 

İç malzemesinden birer kaşık bu çukurlara koyuyoruz.

180 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Lezzet muhteşem...
Şiddetle öneririm ;)

Afiyet olsun...